...
transport gratuit pentru comenzi cu valoare peste 250 lei
...
produse de calitate
...
retur in 30 zile
...
livrare in 48 ore pentru produsele din stoc
Miopia - chestii practice
Miopia - chestii practice

Citesti foarte clar ce scrie pe telefon, apoi iti ridici privirea si tot ce depaseste o lungime de brat devine incetosat. Obiectele din jur isi pierd conturul si ai tendinta sa strangi din ochi ca sa le definesti, dar cand o faci, imaginile lor devin si mai blurate, ca intr-un vis. Iar cand faci constant acest efort, se poate lasa cu dureri de cap si ochi obositi.

Daca ti se intampla asta, inseamna ca esti mioapa sau miop. Si nu esti deloc singur(a).

Peste 32% din populatia lumii este mioapa, adica nu vede clar la distanta. Asta spunea un studiu publicat in 2019 in jurnalul stiintific Investigative Ophthalmology and Visual Science

Tot de-acolo aflam si o predictie: aproape 60% din oamenii de pe Terra vor fi miopi pana in 2050, mai ales in tarile dezvoltate. De ce?

Nu e inca foarte clar ca asa stau lucrurile, insa motivul cel mai invocat pentru raspandirea miopiei la nivel global este timpul sporit pe care omul modern il petrece realizand activitati de aproape - cum ar fi cufundarea in ecrane de laptop si smartphone -, ceea ce i-ar afecta claritatea la distanta. 

Miopia nu e un viciu de fabricatie al ochiului, ci unul de refractie. Apare atunci cand ochiul nu reuseste sa indoaie (sau sa refracte) corespunzator lumina in timp ce aceasta il strabate. Imaginile obiectelor privite nu se formeaza pe retina, cum e normal, ci in fata ei. Astfel, ce vedem in departare ni se prezinta neclar si avem nevoie de lentile cu dioptrii cu minus ca sa reglam lucrurile.

Miopia apare de regula in copilarie. Genele pot juca un rol in instalarea ei. Unele studii au aratat ca ea este mai frecventa la gemenii identici si la copiii ai caror parinti sunt miopi. Un alt motiv este cel mentionat mai devreme: copiii care petrec mult timp in interior realizand activitati de aproape ce le suprasolicita capacitatea de a focaliza ar avea sanse mai mari sa fie miopi. La fel si o parte dintre adulti - la varsta adulta, miopia se poate instala insa si din cauza unor boli ca diabetul sau cataracta.  

Daca aveti copii si nu sunt inca miopi - acelasi lucru este valabil si pentru adulti -, indemnati-i sa stea cat mai mult timp in aer liber. Acesta e un remediu pentru prevenirea miopiei, nu si pentru tratarea ei odata instalata. O cercetare sustine ca expunerea la lumina naturala joaca un rol important in prevenirea acestui viciu de refractie: eliberarea dopaminei, a oxidului de azot si a altor neurotransmitatori prin intermediul luminii naturale inhiba dezvoltarea lui.

Miopia are trei infatisari:

* Miopia simpla sau mica - dioptriile sunt mici si se corecteaza usor cu ochelari de vedere sau lentile de contact.

* Miopia forte - se instaleaza la o varsta frageda si se inrautateste odata cu varsta, ajungand la dioptrii babane. Ea atrage si riscul unor afectiuni precum desprinderea de retina, glaucomul sau cataracta. La randul ei, poate fi tinuta in frau cu ochelari de vedere si lentile de contact.

* Miopia patologica - are cauza genetica si progreseaza pe tot parcursul vietii. Poate ajunge la valori de -20-30 dioptrii. Este insotita de leziuni la nivelul mai multor componente ale ochiului, precum retina, coroida si sclera. Ea poate cauza pierderi de vedere ce nu pot fi corectate cu ochelari sau lentile de contact.

E important sa retineti ca miopia este o problema comuna - este de fapt cea mai comuna dintre afectiunile vizuale - si ca poate conduce rar la scenarii grave. 

Apelati la optometristul sau oftalmologul dumneavoastra pentru mai multe informatii.

Programati consultatie optometrica dedicata miopilor aici..

Sa ne privim cu bine!