Vine un moment in viata cand vederea ta da cu eroare la aproape. Dupa 40 de ani, pe langa dureri de spate mai acute si taieri de respiratie mai dese la urcatul scarilor, apare presbiopia : un rezultat natural al imbatranirii cristalinului care scurtcircuiteaza claritatea la aproape. Ea se poate combate cu asa-numitii ochelari de citit, aia care-ti aluneca pe nas.
Afla mai jos care e treaba cu presbiopia:
Daca nu vezi bine nici la distanta, adica ai miopie sau hipermetropie, atunci o sa ai nevoie de doua perechi de ochelari: unii pentru departe si unii pentru aproape. In mod normal, la cat de mult stai in fata laptopului, la job, ar trebui sa ai si o a treia pereche, pentru distanta intermediara - cea dintre privirea ta si ecranul digital. Dar ce sens are sa ti le faci pe toate trei?
Solutia 3 in 1
O solutie 2 in 1 sunt lentilele bifocale, adica cele cu dublu impact: in partea de sus te ajuta sa-ti recunosti prietenii la distanta, iar in partea de jos sa-ti vezi lungul nasului, printr-o asa-zisa “pastila” pentru vederea la aproape. Pastila e vizibila, e demarcata clar pe suprafata lentilei, iar trecerea de la distanta la aproape se face abrupt. Trebuie sa te obisnuiesti cu ping-pong-ul asta.
Exista insa si solutia 3 in 1: lentile progresive, protagonistele noastre de azi. Nu vrem sa ti le bagam pe gat, cel mult sa ti le asezam pe ochi daca va potriviti la caracter. Cum spuneam, au tripla personalitate3️⃣: una te rezolva la distanta, a doua practic te ajuta sa vezi la distante intre 40 cm si 4 m (adica in interiorul unei incaperi, bordul masinii si alte de proximitate), iar a treia te lasa sa te bucuri de o carte sau de un smartphone. Cu ele n-o sa mai vezi incetosat la distante intermediare ca atunci cand porti bifocale sau ochelari de distanta/aproape.
Trecerea de la dioptriile de distanta la cele de aproape se face progresiv & lin, adica fara sa existe un salt deranjant de la o dioptrie la alta. Plus ca lentilele astea n-au nevoie de pastile, sunt sanatoase & transparente, n-au marcaje.
Hai sa vedem si alte plusuri:
* Pentru ca te scot cu bine din Triunghiul Bermudelor format din Distanta, Intermediar si Aproape, confortul vederii tale va fi asigurat pe parcursul intregii zile la orice distanta ai privi, iar tu o sa-ti schimbi ochelarii o data la vreo 3 ani.
* Ii pui la ochi dimineata si ii dai jos inainte sa te culci (cel putin asa ar fi de preferat), nu faci trecerea constanta de la ochelarii de distanta la cei de aproape; asa ai si uzura minima, spre deosebire de cealalta varianta.
* Lentila e personalizata in functie de nevoile tale, astfel incat sa ai un confort sporit al vederii la activitatile principale. Mai exact, e personalizata in functie de proiectia ta pupilara, de modul in care porti ochelarii (poate ii tii mai sus sau mai jos), de forma, inclinatia & curbura ramei alese, de distanta vertex (cea de la ochi la lentila), de inaltimea de montaj, de activitatile tale de baza etc.
* Arata mai misto decat bifocalele, o data pentru ca se elimina pastila si a doua oara tot pentru ca dispare pastila si nu mai sunt asa de groase: grosimea lentilei progresive este data de dioptriile la distanta (iar asta e de bine).
Te incadrezi la categoria progresive daca:
* Ai depasit (nu neaparat si psihologic) varsta de 40 de ani si simti ca nu e nicio diferenta atunci cand citesti o carte cu lumina aprinsa sau pe intuneric.
* ai un job care-ti solicita privirea in directii si la distante diferite:
* lucrezi cu public sau conduci mult (si te uiti la bord si pe geam);
* predai (chiar daca scoala s-a mutat online temporar, tot pendulezi constant intre aproape, intermediar si distanta in mediul tau de lucru);
* esti bucatareasa/bucatar;
* esti avocat/ă sau judecător/judecătoare;
* esti mecanic auto sau electrician;
* faci activitati diverse: ba esti la computer, ba te ridici sa te joci cu niste acte, ba vorbesti cu colegul din celalalt capat al incaperii.
Si multe altele.
Mai jos poti afla in detaliu cum functioneaza ochelarii cu lentile progresive:
Retineri & acomodare
Multi oameni se feresc de ochelarii progresivi pentru ca fie le-a zis o cunostinta ca a purtat candva si nu s-a acomodat, facandu-i neincrezatori, fie au purtat ei insisi si n-au avut rabdare sa se acomodeze, fie li se par prea scumpi. Din start spunem ca pretul mai ridicat al progresivilor se justifica asa: inlocuiesc 2 sau 3 perechi de ochelari, au in spate o tehnologie avansata si ii schimbi rar. Asta nu inseamna insa ca nu gasesti preturi avantajoase.
Apoi, ce e important de stiut ochelarii progresivi nu sunt o solutie perfecta, foarte putini ochelaristi chiar nu se acomodeaza cu lentilele progresive: vad in ceata, au dureri de cap, probleme de echilibru, greata sau stare de disconfort din cauza aberatiilor din lateralele lentilelor. Stiinta nu stie inca sa spuna exact de ce se intampla asta.
Dar ce e cert e ca peste 98% dintre primii purtatori se obisnuiesc cu lentilele progresive. Peste 3000 de clienti multumiti confirma acest fapt.
Atentia la detalii, intelegrea nevoilor vizuale ale purtatorului precum si a tipurilor de tehnologiei din spatele acestor lentile garanteaza o experienta reusita cu ochelarii progresivi la visionfix.ro.
La unii purtatori de ochelari progresivi acomodarea se intampla instant - si-au pus ochelarii pe ochi si devin parte integranta din viata lor, la altii dureaza cateva zile sau cateva saptamani. Acomodarea se face in timp ⏳ , cu rabdare si cu un mic efort din partea purtatorului de a intelege cum functioneaza ochelarul progresiv, insa confortul e sporit pe termen lung.
Ideea e sa nu iei de buna ce zic oamenii care au avut experiente neplacute si sa nu-ti fie teama sa incerci si tu. Mai ales lucruri care sunt menite sa-ti usureze vederea.
Componenta psihologica a procesului de acomodare este si ea extrem de importanta. Abordarea relaxata si optimista a experientei cu lentile progresive ajuta decisiv la reducerea timpilor de acomodare.
Daca nu te acomodezi din prima, optometristul o sa te ghideze in lumea progresivelor ca pe un copil care invata sa mearga. Ia-o treptat, iar daca chiar nu te acomodezi - perioada maxima e de trei luni-, ai un certificat de garantie care iti asigura gratuit alternativa cea mai buna pentru vederea ta.
Informeaza-te din surse sigure, direct de la optica sau de la medicul oftalmolog, despre lentililele progresive si avantajele ei. Noi iti stam oricand la dispozitie si iti explicam cum si pe unde sa te uiti. Poate ne privim!
Pentru consult optometric atent, dedicat corectiei cu lentile progresive te asteptam in shop-urile noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca.
Citeste si:
Cat costa lentilele progresive