...
transport gratuit pentru comenzi cu valoare peste 250 lei
...
produse de calitate
...
retur in 30 zile
...
livrare in 48 ore pentru produsele din stoc
Hipermetropia - chestii practice
Hipermetropia - chestii practice

Ai pana in 40 de ani si vezi in ceata obiectele aflate in apropierea ta, iti vine sa strangi din ochi ca sa le vezi clar. Ochii iti obosesc, uneori te ard, te doare in interiorul sau de jur imprejurul lor cand faci asta, simti disconfort sau te ia cu migrene atunci cand faci activitati de aproape - gen scris, citit, lucrat la computer sau desenat. Toate acestea sunt semne clare de hipermetropie.   

Hipermetropia nu este o boala, ci un viciu de refractie al ochiului. Apare atunci cand acesta este prea scurt, deci focalizeaza slab obiectele din apropierea lui, si nu indoaie (sau refracta) corect lumina care patrunde in el. Aceasta se proiecteaza in spatele retinei, nu pe retina, cum ar fi normal, pentru a forma imaginea obiectului pe care-l privesti. Atunci lucrurile devin blurry.

Hipermetropia are trei infatisari, in functie de intensitatea ei:

* Hipermetropie mica: pana la +2 dioptrii

* Hipermetropie moderata: intre +2.25 si 5 dioptrii

* Hipermetropie forte: peste 5 dioptrii

Cand are valori mici, ea poate fi pacalita multa vreme, gratie efortului natural de acomodare al ochilor (despre care vorbim mai jos). Dar asta nu inseamna ca nu necesita corectie. Nu e bine sa-ti fortezi vederea, iar daca viciile de refractie nu sunt corectate la timp, pot duce la afectiuni oculare mai serioase. 

Muschii ochiului si cristalinul - lentila noastra naturala, responsabila pentru vederea clara in zona de aproape - te ajuta, in unele cazuri, sa acomodezi complet hipermetropia, atunci cand ea este mica. Insa acest efort duce la ochi obositi, lacrimare, dureri de cap si o usoara sensibilitate la lumina, simptome care se agraveaza pe parcursul unei zile si cu cat iti folosesti mai mult timp ochii la aproape. Seara vei simti nevoia unui boost cu dioptrii pe plus.  

Apoi mai sunt situatiile in care acest efort natural de acomodare nu corecteaza complet hipermetropia, iar asta se lasa cu ochi obositi si cu o vedere slaba mai mult in zona de aproape. Iar cand viciul de refractie e mai avansat, adica are dioptrii pe plus din belsug, acomodarea naturala nu mai functioneaza deloc, iar ochii nu mai vad clar nici la aproape, nici la departare.  

Aceasta capacitate de acomodare naturala se diminueaza cu varsta. S-ar putea sa nu-ti dai seama ca esti hipermetrop sau hipermetroapa pana la 40 de ani, varsta dupa care cristalinul incepe sa-si piarda elasticitatea pentru ca imbatraneste si sa nu mai faca bine focus pe obiectele de aproape. Aceasta afectiune se numeste presbiopie (poti citi despre ea aici).

Hipermetropia se corecteaza cu ochelari cu lentile monofocale (pentru o singura distanta) sferice, cu dioptrii pe plus. Ea poate fi insotita si de astigmatism,  caz in care vorbim de astigmatism hipermetropic - imaginea se formeaza in mai multe puncte in spatele retinei; acesta se corecteaza cu lentile monofocale sfero-cilindrice. Astigmatismul este un viciu de refractie care da probleme de contur. Dupa instalarea presbiopiei, sunt recomandate lentile multifocale, progresive, care ii ajuta pe hipermetropi sa vada limpede la trei distante: departe, intermediar si aproape. 

Daca te incadrezi in simptomele descrise mai sus, e important sa mergi la un control optometric sau oftalmologic si sa-ti faci un test de vedere.

Pentru mai multe informatii, ne poti suna la 0746098091, sau poti programa o consultatie optometrica dedicata hipermetropiei aici

Citeste si:

Miopia - chestii practice

Astigmatismul - chestii practice

Presbiopia - chestii practice

Ce sunt lentilele progresive

Cat costa lentilele progresive