...
transport gratuit pentru comenzi cu valoare peste 250 lei
...
produse de calitate
...
retur in 30 zile
...
livrare in 48 ore pentru produsele din stoc
Astigmatismul - chestii practice
Astigmatismul - chestii practice

Privesti la distanta si desi ai senzatia ca vezi lucrurile clar, ele apar totusi distorsionate. Literele si obiectele isi pierd conturul, apar usor dublate. Simti nevoia sa te incordezi si sa strangi din ochi ca sa recapeti claritatea, iar daca faci asta mai mult timp, te alegi cu ochi obositi si dureri de cap. Daca ai aceasta problema de pierdere a conturului - si confunzi literele E cu B sau M cu H -, inseamna ca esti astigmat(a)

Astigmatismul suna ca un virus transmis de un tantar dintr-o tara exotica, insa, in realitate, este o problema comuna de claritate a vederii umane. Nu cauzeaza febra sau delir, ci un dans al formei obiectelor din jurul nostru, care-si pierd din limpezimea conturului. 

Astigmatismul este o eroare de refractie a luminii in interiorul ochiului uman si apare atunci cand corneea are o forma neregulata. Corneea este stratul limpede din partea din fata a ochiului, care acopera cristalinul (lentila naturala cu care vedem clar obiectele de aproape) si irisul (o membrana ce gazduieste pupila). Corneea protejeaza aceste structuri si contribuie la raspandirea luminii in interiorul ochiului. 

Ea ar trebui sa fie perfect rotunda, ca o minge, si sa indoaie (refracte) in mod egal lumina care intra in ochi, pentru a crea o imagine clara intr-un singur punct pe retina, in partea din spate a globului ocular. La oamenii cu astigmatism, ea este ovala sau de forma unui ou. Asta face ca lumina refractata sa se imprastie cand traverseaza corneea, nu sa se concentreze intr-un singur punct, rezultatul fiind o vedere neclara si deformata la toate distantele. E ca atunci cand privim printr-un geam foarte vechi, unde imaginile apar distorsionate pentru ca sticla nu mai e la fel de neteda ca la inceput.

 

visionfix astigmatism

Majoritatea oamenilor au astigmatism, intr-o masura mai mare sau mai mica. Unii se se nasc cu el, altii il pot dobandi in urma unei leziuni, a unei boli sau a unei interventii chirurgicale la nivelul ochilor. Poate exista pe cont propriu sau poate face echipa cu miopia sau hipermetropia (probleme de vedere la distanta care apar atunci cand imaginile nu se formeaza pe retina) si cu presbiopia (scurtcircuitarea vederii la aproape care apare in mod natural dupa ce implinesti 40 de ani).

Specifica astigmatismului este corectia cu lentile cilindrice, cu semn "-" sau "+" si un ax, intre 0 si 180 grade . Valoarea sferei, cu semn "-" sau "+", determina existenta suplimentara a unui al doilea viciu de refractie asociat: miopia, hipermetropia, presbiopia.

Astigmatismul are trei infatisari: 

* Astigmatism miopic - atunci cand imaginea se formeaza in mai multe puncte in fata retinei

* Astigmatism hipermetropic - atunci cand imaginea se formeaza in mai multe puncte in spatele retinei

* Astigmatism mixt - o combinatie intre cele doua tipuri de mai sus

Vestea buna este ca astigmatismul poate fi clarificat. Solutiile sunt:

* Ochelarii de vedere cu lentile cilindrice - cilindrul aduna la un loc, pe retina, punctele diferite in care se refracta lumina si formeaza o singura imagine, clara. 

* Lentilele de contact torice 

* Interventia chirurgicala

Astigmatismul nu dispare daca nu-l corectezi, ba se poate inrautati. Mai ales daca citesti in lumina slaba, daca stai prea aproape de televizor sau daca strangi des din ochi (faci „ochii micii”) ca sa distingi ceva. Daca nu il corectezi, mai ales in copilarie, te poti alege cu ambliopie, adica cu un ochi „lenes”. Ambliopia apare atunci cand creierul incepe sa favorizeze un ochi in detrimentrul celuilalt, care are o vedere mai slaba. Ambliopia nedepistata la timp te poate lasa cu probleme permanente de vedere. 

Ce mai trebuie sa stii e ca, daca apare dupa 50-60 de ani, astigmatismul poate fi vestitorul unei cataracte. Iar daca esti parinte, tine minte: copiii tai s-ar putea sa nu se planga atunci cand vad in ceata din cauza unui astigmatism, asa ca ar trebui sa-i duci constant la testari oftalmologice. Vederea lor se va dezvolta aiurea daca nu depistezi problema din timp.

Consultanta este gratuita chiar daca nu ai cumparat ochelarii de la noi la telefon 0215551664.

Programeaza testare optometrica in Bucuresti sau Cluj-Napoca aici.

Citeste si:

Miopia - chestii practice

Hipermetropia - chestii practice

Astigmatismul - chestii practice

Presbiopia - chestii practice