Ai pana in 40 de ani si vezi in ceata obiectele aflate in apropierea ta, iti vine sa strangi din ochi ca sa le vezi clar. Ochii iti obosesc, uneori te ard, te doare in interiorul sau de jur imprejurul lor cand faci asta, simti disconfort sau te ia cu migrene atunci cand faci activitati de aproape - gen scris, citit, lucrat la computer sau desenat.
Toate acestea sunt semne clare de hipermetropie.
CE ESTE HIPERMETROPIA
Hipermetropia nu este o boala, ci un viciu de refractie al ochiului care apare in procesul de dezvoltare al acestuia. Mai exact, de regula, atunci cand ochiul este prea scurt, deci focalizeaza slab obiectele din apropierea lui, si nu indoaie (sau refracta) corect lumina care patrunde in el. Lumina se proiecteaza in spatele retinei, nu pe retina, cum ar fi normal, pentru a forma imaginea obiectului pe care-l privesti. Atunci lucrurile devin neclare.
Pentru a intelege mai clar treaba asta, hai sa vedem cum functioneaza vederea normala, fara vicii de refractie:
1. Lumina patrunde in ochi
2. Lumina se refracta (indoaie) pe masura ce traverseaza corneea, structura care inveleste partea exterioara a ochiului, si apoi cristalinul, lentila noastra naturala care impinge lumina in profunzimea ochiului.
3. Lumina formeaza un punct de focalizare pe retina, un tesut subtire aflat in spatele ochiului.
4. Retina transmite informatii creierului.
5. Creierul transforma aceste informatii in imagini.
Hipermetropia apare cand exista o problema la pasul doi, cel legat de refractie. Problemele legate de refractie, in cazul hipermetropiei, apar atunci cand:
* Ochiul este prea scurt
* Corneea este prea aplatizata
* Cristalinul imbatraneste
CAND SE MANIFESTA HIPERMETROPIA
Cel mai simplu spus, hipermetropia se manifesta atunci cand vezi obiecte aflate la departare mai clar decat cele din apropiere. Adica ochii tai fac focusul mai bine la distanta decat la aproape. Copiii care au hipermetropie mica sau medie pot vedea bine atat aproape, cat si departe fara ochelari pentru ca muschii lor oculari si cristalinul fac un efort prin care acomodeaza viciul de refractie.
Cand are valori mici, ea poate fi pacalita multa vreme, gratie efortului natural de acomodare al ochilor (despre care vorbim mai jos). Dar asta nu inseamna ca nu necesita corectie. Nu e bine sa-ti fortezi vederea, iar daca viciile de refractie nu sunt corectate la timp, pot duce la afectiuni oculare mai serioase.
Muschii ochiului si cristalinul - lentila noastra naturala, responsabila pentru vederea clara in zona de aproape - te ajuta, in unele cazuri, sa acomodezi complet hipermetropia, atunci cand ea este mica. Insa acest efort duce la ochi obositi, lacrimare, dureri de cap si o usoara sensibilitate la lumina, simptome care se agraveaza pe parcursul unei zile si cu cat iti folosesti mai mult timp ochii la aproape. Seara vei simti nevoia unui boost cu dioptrii pe plus.
Apoi mai sunt situatiile in care acest efort natural de acomodare nu corecteaza complet hipermetropia, iar asta se lasa cu ochi obositi si cu o vedere slaba mai mult in zona de aproape. Iar cand viciul de refractie e mai avansat, adica are dioptrii pe plus din belsug, acomodarea naturala nu mai functioneaza deloc, iar ochii nu mai vad clar nici la aproape, nici la departare. Daca ai dioptrii mari pe plus si faci, constant, si multe activitati la distante mici, atunci s-ar putea sa ai probleme cu sustinerea efortului vizual, sa ai vedere incetosata, ochi obositi, durere oculara sau de cap.
Capacitatea de acomodare naturala se diminueaza cu varsta. S-ar putea sa nu-ti dai seama ca esti hipermetrop sau hipermetroapa pana la 40 de ani, varsta dupa care cristalinul incepe sa-si piarda elasticitatea pentru ca imbatraneste si sa nu mai faca bine focus pe obiectele de aproape. Aceasta afectiune se numeste presbiopie (poti citi despre ea aici).
Adultii nu sufera de regula complicatii din cauza hipermetropiei, insa la unii copii pot aparea probleme precum:
* Ochi lenesi (ambliopie)
* Ochi nealiniati corect (strabism)
* Intarzieri in procesul de dezvoltare
* Difcultati de invatare
Asa ca e bine sa-i duci la un medic oftalmolog (singurul certificat sa le verifice vederea pana la varsta de 18 ani) inca din primele luni de viata. Se recomanda:
* Primul control la 6 luni
* Al doilea la varsta de 3 ani
* Inca unul inainte de inceperea scolii
* Control anual pe durata anilor de studiu
TIPURI DE HIPERMETROPIE
Hipermetropia are trei infatisari, in functie de intensitatea ei:
* Hipermetropie mica: pana la +2 dioptrii
* Hipermetropie moderata: intre +2.25 si 5 dioptrii
O lentila cu +2 dioptrii
CU CE LENTILE SE CORECTEAZA HIPERMETROPIA
Chiar daca ai impresia ca vezi foarte bine si nu ai nevoie de ochelari, e important sa mergi o data pe an la o testare optometrica sau la un constul oftalmologic pentru a vedea daca ai sau nu hipermetropie.
Ea se corecteaza cu ochelari cu lentile monofocale (pentru o singura distanta) sferice, cu dioptrii pe plus, precum si cu lentile de contact. Ea poate fi insotita si de astigmatism, caz in care vorbim de astigmatism hipermetropic - imaginea se formeaza in mai multe puncte in spatele retinei; acesta se corecteaza cu lentile monofocale sfero-cilindrice. Astigmatismul este un viciu de refractie care da probleme de contur. Dupa instalarea presbiopiei, sunt recomandate lentile multifocale, progresive, care ii ajuta pe hipermetropi sa vada limpede la trei distante: departe, intermediar si aproape.
Pentru mai multe informatii, ne poti suna la 0215551664, sau poti programa o consultatie optometrica dedicata hipermetropiei aici.
Citeste si: