...
transport gratuit pentru comenzi cu valoare peste 250 lei
...
produse de calitate
...
retur in 30 zile
...
livrare in 48 ore pentru produsele din stoc
Presbiopia - chestii practice
Presbiopia - chestii practice

Daca ai depasit 40 de ani si simti nevoia sa indepartezi cartea sau telefonul atunci cand citesti, ca sa vezi limpede, e un semn clar ca a dat presbiopia peste tine. Chiar daca suna clinic, ea e ceva cat se poate de firesc. Cuvantul vine din greaca si inseamna „ochi batran”. Si asta pentru ca presbiopia face parte din procesul natural de imbatranire a ochiului. Mai exact, de imbatranire a cristalinului, care te ajuta sa vezi clar obiectele aflate aproape. 

CE ESTE PRESBIOPIA

In rolul principal se afla, cum precizam mai sus, cristalinul - lentila naturala a ochiului. Acesta e usor elastic si isi poate schimba forma cu ajutorul unui muschi circular care-l inconjoara. Daca privesti un obiect aflat la distanta, acest muschi se relaxeaza. Daca te uiti la ceva aflat aproape, el se contracta, iar cristalinul se indoaie si isi schimba puterea (masurata in dioptrii) pentru a face focus. Cu cat inaintezi in varsta, cu atat lentila naturala a ochiului se intareste si isi pierde din elasticitate, ceea ce ii afecteaza capacitatea de a face focus la aproape.  

Asta aduce cu sine urmatoarele simptome

* Vedere neclara la distanta normala de citit la aproape, ceea ce te face sa indepartezi ce citesti ca sa vezi clar.

* Tendinta de a strange din ochi si durere de cap atunci cand citesti ceva in zona de aproape sau cand lucrezi la distante mici.

Aceste simptome se inrautatesc daca esti obosit/a sau daca esti intr-un mediu slab luminat.

Presbiopia se face simtita dupa 40 de ani si progreseaza pana in jurul varstei de 65. Uneori, poate sa apara si inainte de 40, in cazul hipermetropilor sau al persoanelor cu diabet, scleroza multipla sau afectiuni cardiovasculare. Aproape toti oamenii  vor suferi, intr-o masura mai mica sau mai mare, de presbiopie.

CUM SE CORECTEAZA PRESBIOPIA

Pentru ca nu ai cum sa scapi de presbiopie, ai doua solutii lentilele cu dioptrii sau interventia chirurgicala. 

Noi te putem ajuta in primul caz, unde solutia cea mai la indemana sunt ochelarii de aproape (sau de citit), cu dioptrii pe plus, aia care-ti aluneca pe nas. Daca ai deja probleme si cu vederea la distanta, atunci ai mai multe variante: 

* Iti faci doua perechi de ochelari - una pentru aproape si una pentru departe. 

* Iti faci o pereche de ochelari cu lentile bifocale - care te ajuta sa vezi atat la departe, cat si la aproape. Sunt cei cu „pastila” in partea de jos, unde sunt dispuse dioptriile pentru aproape, cele de departe fiind plasate in partea de sus.

* Iti faci o pereche de ochelari cu lentile progresive - care te ajuta sa vezi la trei distante: departare, intermediar (distanta de lucru) si aproape, dioptriile fiind dispuse progresiv pe suprafata lor. Sunt cea mai comoda si de ajutor solutie, in ciuda preturilor mai piperate.  

* Iti pui lentile de contact progresive.

Daca vrei sa afli mai multe, ne poti suna la 0215551664, sau poti programa o consultatie optometrica dedicata presbiopiei aici.

Citeste si:

Ce sunt lentilele progresive

Cat costa lentilele progresive

Miopia - chestii practice

Astigmatismul - chestii practice

Hipermetropia - chestii practie