...
transport gratuit pentru comenzi cu valoare peste 250 lei
...
produse de calitate
...
retur in 30 zile
...
livrare in 48 ore pentru produsele din stoc
Care-i faza cu grosimea lentilelor?
Care-i faza cu grosimea lentilelor?

Daca esti ochelarist/a cu experienta si mai ai si o reteta cu valori babane, ar trebui sa afli mai clar care-i faza cu grosimea lentilelor si cu "subtierea" lor.  

Un mic ABC:

Lentilele ochelarilor de vedere corecteaza erorile de refractie, adica modul denaturat in care privim lumea. Ele fac asta prin devierea (refractarea) controlata a luminii pe masura ce aceasta traverseaza materialul lentilei si se proiecteaza pe retina.

Eroarea de refractie si puterea lentilei necesara pentru a o corecta se masoara in dioptrii. Daca esti usor miop/mioapa, acestea sunt pana in -2 si pot depasi -8 daca esti cartita la distanta. Majoritatea ochelaristilor sufera de miopie, iar asta necesita lentile de corectie mai subtiri in centru si mai groase spre margine; cu cat dioptriile sunt mai mari, cu atat marginile sunt mai groase. Lentilele cu plus, cele care corecteaza hipermetropia sau presbiopia, sunt mai subtiri la margini si mai groase in centru; aceasta grosime creste o data cu dioptriile.

Lentilele standard, care au un indice de refractie mic, ajung astfel sa fie groase si grele in cazul dioptriilor mari. Te poti trezi cu niste ochelari inestetici care iti aluneca de pe nas. Grosimea lentilelor conteza pentru dioptrii peste 2 ("+" sau "-", sfera sau cilindru). Aici intra in schema lentilele din materiale plastice cu un indice de refractie ridicat, care deviaza lumina mult mai eficient in lentila.

Indicele de refractie este raportul dintre viteza luminii in aer si viteza atinsa de lumina dupa ce intra in materialul lentilei. El influenteaza grosimea lentilei, dar si calitatea ei. Standard, plecam de la o valoare de 1.5, pentru plasticul conventional, iar cu cat indicele de refractie este mai mare: 1.6 (25% mai subtire), 1.67 (40% mai subtire), 1.74 (55% mai subtire), cu atat lentila va deveni mai subtire.

Vulturu' Miop iti explica ce trebuie sa stii despre grosimea lentilelor

De ce mai subtire?

Aceste lentile sunt mai avansate tehnologic: au in componenta plastic high-index mai compact, deci mai subtire. Gratie capacitatii lor de a devia lumina mai eficient, ele sunt mai subtiri la margini (in cazul miopiei) decat cele standard, din plastic conventional, folosite pentru aceeasi reteta. In plus, fiind nevoie de mai putin material la fabricarea lor decat la cele standard pentru corectarea acelorasi erori, sunt si mai usoare.

Daca nu sunt de stoc, ci de comanda, design-ul lor este optimizat prin tehnici de productie computerizate, obtinandu-se astfel lentile individualizate, adaptate dioptriilor tale si formei ramei pe care o alegi. Este vorba de asa-numitul design asferic freeform. Lentilele de comanda, obtinute prin optimizare, sunt produse special pentru tine, deci foarte comode.

Asta nu inseamna ca plasticul din care sunt confectionate lentilele standard, cu indice de 1.5, nu este de calitate, ci mai putin optim pentru dioptrii de peste 2. Indicele de refractie ideal este 1.6, pentru ca acest tip de lentila va avea proprietati de reflexie asemanatoare ochiului uman.

Deci: atunci cand auzi de „subtierea” lentilelor, tine minte ca asta nu inseamna ca lentilele sunt efectiv subtiate, ci ca se folosesc unele din materiale mai subtiri si mai usoare, care ar trebui sa fie optimizate pentru rama si vederea ta.