Daca ai multi kilometri la bord pe care i-ai facut chiar tu, inseamna ca stii sigur ce probleme vizuale apar atunci cand conduci des. Suprasolicitarea ochilor si vederea slaba cu care vine la pachet sunt una dintre ele. Responsabile pentru acestea sunt, pe langa intunericul de dupa lasatul serii, sursele de lumina la care iti expui privirea atunci cand conduci, ziua si noaptea: lumina puternica a soarelui, cea orbitoare a farurilor din contrasens, cea difuza a lampilor stradale si reflexiile de lumina pe ochelari sau pe parbriz.
Toate acestea sunt factori care iti afecteaza vederea. Exista insa lentile speciale care intampina aceste probleme, denumite generic lentile pentru condus. Acestea pot fi monofocale (doar pentru distanta, in cazul sofatului) sau progresive (care acopera zonele de distanta, intermediar si aproape) si rezulta dintr-o combinatie intre tratamente adaptate conditiilor de condus si designul lentilei. Acesta din urma este realizat prin tehnologia free-form, care implica o prelucrare punct cu punct a lentilei, pentru o vedere clara pe toata suprafata ei.
Pe de o parte, tratamentele aplicate lentilei pentru condus au urmatoarele superputeri:
* Fac lentila clara si seara, eliminand disconfortul vizual produs de intuneric si de tranzitia zi-noapte (lasatul serii).
* Reduc disconfortul cauzat de diferite surse de lumina, in special efectul de stralucire produs de farurile din contrasens si de iluminatul stradal pe timpul noptii. Acest efect de stralucire reduce vizibilitatea obiectelor si creste sensibilitatea ochiului la contrast.
* O perceptie mai buna a contrastului si luminozitatii in conditii de lumina scazuta, ceata si ploaie.
Pe de alta parte, design-ul free-form al lentilei intareste aceste avantaje:
* Gratie lui, lentilele pentru condus le asigura soferilor campuri vizuale largi, deci o vizibilitate sporita de jur-imprejur, prin reducerea aberatiilor (distorsiunilor) din lateralele lentilelor. Acest lucru este necesar pentru ca, in conditii de lumina scazuta, pupila ochiului se dilata si are nevoie de un camp vizual mai larg in jurul ei.
* Asigura o vedere clara si agera la distanta, la nivelul bordului si al oglinzilor si o interactiune usoara intre diferite distante. Aici este vorba de lentilele progresive care, atunci cand sunt facute special pentru condus, sustin producatorii, ofera un camp vizual mai generos in zona de distanta si semi-distanta (intermediar), cele mai importante pentru sofat. Astfel, se reduce nevoia miscarii orizontale a capului (in locul caruia actioneaza ochii) si se asigura o vedere dinamica cu focalizare rapida de la sosea la tabloul de bord si la oglinzi.
Ce mai trebuie sa stii e ca lentilele pentru condus nu sunt colorate - precum cele traditionale, galbene, folosite pe timp de ceata - si le poti purta pe toata durata zilei, la toate activitatile, nu doar atunci cand conduci.
Sa ne privim cu bine!