...
transport gratuit pentru comenzi cu valoare peste 250 lei
...
produse de calitate
...
retur in 30 zile
...
livrare in 48 ore pentru produsele din stoc
Cum te obisnuiesti cu ochelarii noi
Cum te obisnuiesti cu ochelarii noi

Cand iti iei ochelari de vedere noi e la fel ca atunci cand iti iei bocanci noi, e nevoie sa-i porti o vreme pana sa-i simti comod, ca parte din tine. Indiferent daca iti faci primii ochelari sau alta pereche (pentru ca ti s-au modificat dioptriile), e normal sa te simti ciudat in primele zile de purtare, pentru ca ai nevoie de o perioada de acomodare

E perioada in care creierul te roaga sa-l lasi un pic sa proceseze informatiile inedite pe care i le dai, cum ar fi forma & pozitia ramei noi sau claritatea & puterea noua a lentilelor

In primele doua-trei zile (la unii, aceasta perioada se poate extinde pana la doua saptamani), poti simti disconfort cand porti ochelarii noi: distorsiuni ale vederii, greata sau oboseala & durere ale ochilor, pe masura ce acestia se obisnuiesc cu noile conditii. Acest lucru se poate intampla atat la primii ochelari, cat si la schimbarea dioptriilor. 

Motivul: pana atunci, creierul si ochii au facut eforturi pentru a compensa vederea slaba, asa ca au nevoie de putin timp pentru a invata sa proceseze imaginile diferit de cum au fost invatati. In aceasta perioada de acomodare, obiectele pe care le privesti pot aparea deformate sau neclare si poti avea probleme cu perceptia profunzimii. 

Totodata, o rama cu care nu ai fost obisnuit/a poate pune presiune pe nas sau pe tample, cauzand dureri de cap. Chiar daca nu esti la prima pereche de ochelari, atunci cand iti faci unii noi, te poate afecta, de exemplu, trecerea de la o rama dreptunghiulara la una rotunda, sau de la una mai mare la una mai mica. 

E important sa stii ca aceste probleme sunt temporare si ca implica masuri de precautie si putin exercitiu: 

* De exemplu, ar fi bine sa nu conduci sau sa operezi echipamente complicate pana te obisnuiesti cu noua vedere. 

* Chiar daca te simti inconfortabil cu ei la inceput, incearca sa cresti, treptat, timpul pe care-l petreci cu ochelarii la ochi. Nu ii evita, oricat de neplacut ar fi :)  Incepe de la o ora-doua pe zi (ar fi bine sa-ti alegi momentele in prima parte a zilei, cand ochii tai sunt odihniti), pana cand ajungi sa-i porti toata ziua. Nu ai de ales, trebuie sa-i porti permanent.   

* Cand simti disconfortul, mai ales daca esti la munca, din ora in ora, ia putin ochelarii de pe nas, dezlipeste-ti ochii din ecran si uita-te pe fereastra, la obiecte indepartate, cum ar fi un copac sau o cladire. Apoi muta-ti privirea spre obiecte apropiate si, alternativ, spre unele aflate la distante diferite - acest exercitiu e foarte util mai ales atunci cand te deprinzi cu portul lentilelor progresive. 

* Curata constant lentilele cu apa & sapun si cu laveta din microfibra, pentru ca murdaria sau praful pot incetosa vederea sau genera halouri in jurul luminilor din preajma ta. Iar asta ingreuneaza procesul de acomodare. La fel cum il ingreuneaza si orice distorsiune a formei ramei (din cauza unor accidente), care face ca ochelarii sa nu se mai alinieze perfect pe fata ta si, odata cu asta, sa ai probleme cu claritatea vederii. Asa ca e important sa ii tii in permanenta in siguranta, in tocul cu care au venit.

Iti prezentam, mai departe, cei trei factori de care trebuie sa tii cont ca sa vezi clar atunci cand treci de la ochelarii vechi la cei noi:

1. Pozitia ramelor

Ochelarii sunt conceputi in asa fel incat sa se aseze mai departe de ochii nostri, pentru a le permite genelor sa se miste in voie in timp ce clipim. Distanta de la centrul pupilar al ochiului la rama & lentila se numeste distanta vertex. Cand treci la ochelari noi si schimbi nu doar lentilele, ci si rama, e important ca aceasta sa respecte distanta vertex anterioara, ca sa te scuteasca de neclaritati vizuale. Cu cat creste sau scade distanta vertex cu care ai fost obisnuit/a, cu atat creste si riscul unei vederi distorsionate. 

O rama functionala e mai buna decat o rama frumoasa. Ea trebuie sa se aseze cat mai bine pe fata, adica sa aiba dimensiunea & forma potrivite trasaturilor tale. De exemplu, daca alegi o rama prea mica, bratele ei se vor labarta, in timp, din cauza presiunii tamplelor, iar cadrul i se va indoi spre exterior, generand un efect prismatic - mai exact, ochii se apropie intre ei, iar imaginea nu mai are aceeasi claritate. O alta problema este ca poti ajunge sa te obisnuiesti cu acest efect prismatic, pe care o sa-l cauti atunci cand iti faci alti ochelari, chiar daca aceia vor avea rama potrivita fetei tale. 

Asculta recomandarile optometristului atunci cand iti indica rama potrivita pentru fata ta si intoarce-te la el/ea pentru reglaje atunci cand ea nu mai sta in pozitia corecta. 

Neclaritatea poate aparea si daca distanta interpupilara (adica cea dintre centrele pupilare ale celor doi ochi) si inaltimea de montaj (cea de la centrul pupilar al ochiului la baza ramei) sunt calculate gresit. Aceste masuratori intra insa in sarcina optometristului - e momentul ala cand iti spune sa-ti tii capul si spatele drept ca sa-ti aseze o rigla in varful nasului. Asadar, trecem la cel de-al doilea factor: reteta.

2. Prescriptia optometrica

Daca ai ameteala sau neclaritate chiar daca rama ti se aseaza perfect pe fata, atunci problema poate fi de la schimbarea dioptriilor. Cu cat acestea sunt mai mari, cu atat e mai mare si distorsiunea vederii atunci cand treci la ochelari noi. Incearca sa mergi la testari optometrice constante, o data la un an, ca sa nu faci o trecere brusca la dioptrii mari - cu care creierul se va lupta sa se acomodeze. Fa trecerea gradual; chiar daca dioptriile iti cresc cu doar -0.25, de exemplu, de la un an la altul, e bine sa treci instant la noile valori, sa nu le lasi sa se adune, ca sa-ti feresti creierul de un efort inzecit.

Daca nu te obisnuiesti nicicum cu noii ochelari in decurs de doua-trei saptamani, inseamna ca reteta poate fi gresita sau ca au existat erori in procesul de fabricare a lentilelor. Intoarce-te la optometrist/a ca sa lamuriti problema.    

3. Designul lentilelor

Designul lentilelor este dat, in mare parte, de indicele de refractie al materialului din care sunt confectionate. Indicele de refractie este raportul dintre viteza luminii in aer si viteza atinsa de lumina dupa ce intra in materialul lentilei. El influenteaza grosimea lentilei, dar si calitatea ei. Standard, plecam de la o valoare de 1.5, pentru plasticul conventional, iar cu cat indicele de refractie este mai mare: 1.6 (25% mai subtire), 1.67 (40% mai subtire), 1.74 (55% mai subtire), cu atat lentila va deveni mai subtire. 

(Mai multe detalii despre “subtierea” lentilelor, aici).

Diferentele in materie de design al lentilelor joaca un rol foarte important in felul in care ne adaptam la niste ochelari noi. Cand avem o lentila cu o grosime standard, de 1.5, aceasta nu poate fi decat sferica; cu cat o lentila este mai curbata, adica sferica, cu atat apar mai multe distorsiuni sau aberatii pe suprafata ei. Folosirea unui indice de refractie mai mare (1.6, 1.67 sau 1.74) permite si designuri asferice sau dublu asferice. Cu cat o lentila este mai plata (adica asferica), cu atat aberatiile sunt mai reduse.

Lentilele asferice si dublu asferice sunt recomandate pentru dioptrii mari, ce depasesc 4 dioptrii. Insa fiecare indice de refractie are plusurile si minusurile lui. Daca lentilele sunt mai subtiri si mai estetice, nu inseamna ca nu pot avea parti negative. Important e sa maximizezi punctele pro si sa le minimizezi pe cele contra impreuna cu optometristul/a.

Consultanta este gratuita chiar daca nu ai cumparat ochelarii de la noi la telefon 0215551664.

Programeaza testare optometrica in Bucuresti sau Cluj-Napoca aici.

Citeste si:

Cum se utilizeaza ochelarii progresivi