...
transport gratuit pentru comenzi cu valoare peste 250 lei
...
produse de calitate
...
retur in 30 zile
...
livrare in 48 ore pentru produsele din stoc
Ce faci cand ti se aburesc ochelarii de la masca de protectie
Ce faci cand ti se aburesc ochelarii de la masca de protectie

Nu iesi bine pe usa, inspiri & expiri de doua ori in masca de protectie si ti se aburesc instant lentilele ochelarilor. Asta devine si mai enervant atunci cand cari sacosele pline de cumparaturi si gafai de la efort, mai mult intuiesti decat vezi calea inapoi spre casa prin ceata produsa de propria respiratie.

Un articol stiintific din 2011 citat de Forbes.com explica de ce se intampla asta: atunci cand porti masca de protectie, aerul pe care il expiri circula in sus si face condens pe suprafata mai rece a lentilelor ochelarilor, formand „picaturi minuscule care imprastie lumina si reduc capacitatea lentilelor de a emite contrast.”

Publicatia americana iti spune cum sa eviti asta:

* Pune un servetel uscat pe sub partea de sus a mastii: impatureste-l pe orizontala si plaseaza-l intre fata ta si partea de sus a mastii, in asa fel incat sa-ti acopere puntea nasului; servetelul va absorbi umezelea produsa de respiratia ta, evitand astfel lentilele ochelarilor.

* Cumpara-ti o masca cu sarma flexibila: aceasta se afla in partea de sus a mastii, sub materialul textil, si-ti permite s-o mulezi strans pe puntea nasului, blocand aerul cald pe care il expiri.

* Spala-ti ochelarii cu apa si sapun: dupa ce faci asta, pe lentile ramane un film subtire care reduce tensiunea de la nivelul suprafetei lor si face ca moleculele de apa sa se disperseze uniform intr-un strat transparent, dezaburindu-ti ochelarii.

 

* Solutiile anti-aburire pot fi de asemenea utile daca sunt aplicate corect. Ele functioneaza pe acelasi principiu ca si sapunul: pe suprafata lentilei ramane o pelicula fina cu proprietati tensioactive. Atunci cand variatiile de temperatura-umezeala sunt foarte mari, efectul este insa diminuat. 

Daca, de exemplu, intram de afara, unde sunt -5 grade Celsius, intr-un spatiu incalzit la 22 de grade Celsius, lentilele ochelarilor se vor aburi, insa procesul de dezaburire va dura mult mai putin daca lentilele sunt tratate cu o solutie anti-aburire.

Atunci cand suntem in aer liber si aburii respiratiei ne invaluie lentilele, depinde tot de temperatura si de umiditate cat de repede se vor risipi aburii de pe lentile, chiar daca este aplicata solutia de dezaburire.

Exista diverse solutii anti-aburire pentru ochelarii de vedere, unele laudate, altele mai putin. Noi am testat-o pe cea de la Zeiss, iar concluziile sunt prezentate mai jos: 

 

Sa ne vedem cu bine!

Tribul tau de ochelaristi